Auton osto

Auton osto rahoituksella – autolaina, osamaksu vai leasing?

Suurin osa auton ostajista tarvitsee ostotilanteessa rahoitusta. Valinnanvaraa on kuitenkin paljon, ja välillä oikean rahoitusmuodon löytäminen voikin olla haastavaa. Valitse autorahoitus, joka sopii parhaiten juuri sinun tarpeisiisi.

Suurin osa auton ostajista tarvitsee ostotilanteessa rahoitusta. Valinnanvaraa on kuitenkin paljon, ja välillä oikean rahoitusmuodon löytäminen voikin olla haastavaa. Valitse autorahoitus, joka sopii parhaiten juuri sinun tarpeisiisi. Eri rahoitusmuotojen välillä on eroa muun muassa joustavuudessa, kokonaishinnassa, sekä tarvittavassa käsirahan tai vakuuksien määrässä. Oikean rahoitusmuodon valinta riippuukin ostajan tarpeista, taloudellisesta tilanteesta ja ajoneuvojen käyttötarkoituksesta.

Yleisimmät rahoitusvaihtoehdot ovat autolaina, osamaksu ja leasing. Kaikissa näissä maksat auton kustannuksia kuukausittain. Autolainan avulla saat auton välittömästi omiin nimiisi, kun taas osamaksulla omistusoikeus siirtyy sinulle vasta, kun kaikki maksuerät on suoritettu. Leasing-auto taas ei siirry omistukseesi ollenkaan, vaan auto palautuu leasingyhtiöön sopimuskauden päätyttyä.

Autolaina

Autolainassa rahoitus lainataan pankilta tai luotonantajalta, ja auton omistus siirtyy sinulle heti. Autolainan korko ja maksuehdot vaihtelevat, ja näihin vaikuttaa esimerkiksi hakijan luottokelpoisuus, tulot, sekä laina-ajan pituus. Lainan määrä riippuu osittain siitä, onko sinulla mahdollisuutta maksaa ostettavasta autosta käsirahaa ja mikäli on, niin kuinka paljon. Suurempi käsiraha alentaa lainan pääomaa, ja sitäkautta kuukausittaista maksuerääsi ja kokonaiskorkokustannuksia.

Voit valita tasalyhenteisen tai annuiteettilainan. Tasalyhenteisessä lainassa maksat samaa pääoman määrää koko laina-ajan, kun taas annuiteettilainassa maksuerä on alussa suurempi, mutta pienenee ajan myötä.

Laina-ajan voit valita itse, yleensä se on 1-5 vuotta. Pidempi laina-aika tarkoittaa pienempiä kuukausieriä, mutta myös suurempia kokonaiskorkokustannuksia. Autolaina on usein vakuudellinen mikäli sen määrä on vähänkään suurempi. Vakuudeksi kelpaa omistusasunto, mökki, metsäomistukset, muut säästöt tms. pankista riippuen. Monet pankit myöntävät myös vakuudettomia autolainoja silloin kun luotonhakijalla on muuten luottotiedot kunnossa ja tarvittava lainan määrä pysyttelee 10-15t€ alapuolella. Huomaa kuitenkin että vakuudettomassa autolainassa korko on todennäköisesti aina korkeampi kuin vakuudellisessa.

Osamaksu

Osamaksu on rahoitusmuodoista yleisin ja usein asiakkaalle helpoin järjestää. Osamaksurahoitukset ovat kiinteäkorkoisia, eli maksuerät ovat koko sopimusajan saman suuruisia. Poikkeuksena tähän on mahdollinen jäännöserä, jolloin viimeinen maksuerä rahoituskauden lopussa on usein selkeästi aikaisempia suurempi. Suurempi jäännöserä mahdollistaa auton ostajalle pienemmät kuukausierät.

Ostaessasi auton osamaksusopimuksella saat auton heti käyttöösi, mutta omistusoikeus siirtyy sinulle vasta kun auto on kokonaisuudessaan maksettu. Rahoitusta voi maksaa suunniteltua nopeammin tai isommilla maksuerillä, jolloin saat auton omistuksen nopeammin itsellesi.

Osamaksusopimuksissa vaaditaan yleensä käsiraha, mutta usein vakuutena toimii kaupan kohteena oleva auto. Käsirahana voi toimia myös vaihdossa tuleva auto, joka on yleinen tapa etenkin autoliikkeestä ostettaessa. Tämä toki edellyttää että vaihtoautosta hyvitettävä summa on suurempi kuin siinä mahdollisesti jäljellä olevan vanhan rahoituksen pääoma.

Yksityisten henkilöiden välisessä autokaupassa osamaksu onnistuu Rahoituskumppanin avulla helposti. Mikäli kaupan kohteena oleva auto täyttää rahoituksen vaatimukset, voidaan se hyväksyä vakuudeksi ja sitä vastaan ostaja saa Rahoituskumppanilta ostoon tarvittavan rahoituksen. Tällöin rahoitus toimii samalla tavalla kuin liikkeestäkin ostettaessa. Yksityisten välisessä kaupassa tulee myös usein eteen tilanne jossa myyjä ei halua itselleen vaihtoautoa. Me Rahoituskumppanilla voimme auttaa myös tässä, ja ottaa vaihtoauton vastaan, eli ei hätää! Lue lisää palvelustamme.

Leasing

Leasing eli liisaus on määräaikaista auton vuokraamista tietyillä ehdoilla. Yleensä leasing-sopimukset tehdään 2-4 vuoden ajaksi. Sopimuskauden ajan maksat autosta kiinteää kuukausihintaa, jolloin tiedät tarkalleen autoilusi kuukausikulut.

Merkittävin ero leasingin ja osamaksurahoituksen välillä on se, että auto ei sopimuskauden jälkeen siirry vuokraajan omistukseen, ellei sopimuksessa ole lunastusoptiota. Jos tällainen on, autosta määritetään leasingajan jälkeen auton jäännösarvo, jonka summalla auto voidaan ostaa.

Leasing-sopimukset jaetaan kahteen kategoriaan: rahoitus- ja huoltoleasingiin. Rahoitusleasingissä käytännössä vuokraat autoa tietyn ajan ja hoidat huollot ja muut käyttökulut itse. Sen sijaan huoltoleasingissa huollot ja korjaukset, sekä sopimuksen ehdoista riippuen renkaiden säilytykset ja uusimiset, sekä jopa pesut kuuluvat leasingin hintaan. Huoltoleasingeissa vuosittainen kilometrimäärä on rajoitettu, joten vaihtoehtoa harkitessa onkin hyvä tietää omat ajotottumukset. Joskus toki omat ajotarpeet muuttuvat, ja silloin huoltoleasingsopimus on syytä päivittää vastaamaan muuttuneita ajomääriä.

Rahoituskumppani on tukenasi elämäsi suurimmissa hankinnoissa, ja olemmekin Suomen suurin rahoittaja! Myyntitiimimme auttaa sinua kaikissa ajoneuvorahoitukseen liittyvissä kysymyksissä!