Yleinen

Ajoneuvon tarkistuslista

Olit sitten ostamassa käytettyä autoa tai uutta polkupyörää, on tärkeää tietää, mitä olet ostamassa. Rahoituskumppani on ajoneuvon rahoituksen yhteydessä apuna turvaamassa ostotilannettasi. Mutta mitä sinun kannattaa tarkistaa myös itse ajoneuvokauppoja tehtäessä?

Listasimme Rahoituskumppanin vinkit ajoneuvojen tarkistamiseen!

Auton tarkistuslista

 • Tarkasta auton rekisteriote ja runkonumero. Varmistut, että auto on se mikä pitääkin!
 • Käy auto läpi sisältä ja ulkoa. Huomaat viat ja naarmut ennen kaupantekoa!
 • KOEAJA AUTO!
  On tärkeää kokeilla minkälaisen auton olet ostamassa. Kokeile vilkut, valot ja ilmastointi/lämmitys. Kuuntele kuuluuko autosta ääniä, ja analysoi lähteekö se helposti käyntiin.
 • Katso onko autossa öljyt ja muut nesteet kunnossa. Se kertoo jo paljon autosta!
 • Käy läpi huoltokirja!
  Sieltä saat käsityksen, miten autoa on huollettu. Muista myös kysyä autolle tyypillisten vikojen korjauksista myyjältä, jotta tiedät onko korjauksia vielä tehty autolle.

Rahoituskumppanin kautta tehdyn autokaupan yhteydessä Rahoituskumppani tarkastaa ajoneuvon taustat ja omistushistorian. Voit olla varma, että kaupat tehdään auton oikean omistajan kanssa, koska henkilöllisyydet todennetaan A-katsastuksen toimesta. Auton katsastus kannattaa uusia kaupan yhteydessä, jos siitä on enemmän aikaa. Meillä on mahdollista tehdä autoon rahoitustarkastus tai katsastus, jolloin ostaja saa tietää, missä kunnossa ajoneuvo on kaupantekohetkellä.


Moottoripyörän tarkistuslista

 • Tarkasta pyörän rekisteriote ja runkonumero. Varmistut, että pyörä on se mikä pitääkin!
 • Tarkasta pyörän runko säännöllisesti. Liikuttele rungon etu- ja takaosaa, jotta huomaat poikkeavat äänet ja liikeradat.
 • Huolehdi renkaistasi! Pyörä ei käyttäydy oikein tiellä, jos ilmanpaine on liian matala tai korkea. Renkaiden kulutuspintaa kannattaa pitää silmällä ihan vain turvallisuudenkin takia!
 • Pidä huolta, että kaikki toimii! Jarrut, jousitus, peilit, valot, ketjut ja akku ovat tärkeitä elementtejä, eikä niiden toimivuudesta kannata kiistellä!
 • Nesteet ajan tasalle! Jäähdytysnesteistä sekä moottoriöljyistä on pidettävä huolta myös pyörissä!

Moottoripyörillä ei ole katsastuksia, joten olet vastuussa moottoripyörän kunnon tarkastuksen kanssa. Rahoituskumppanin moottoripyörän rahoituksen yhteydessä moottoripyörät kuitenkin todennetaan ja taustat sekä omistajahistoria tarkastetaan, joten siitä sinun ei tarvitse huolehtia itse!


Veneen tarkistuslista

 • Tarkista veneen tiedot. Veneen valmistusvuosi, moottorin- ja rungon numerot, ja rekisterinumero pitäisi löytyä veneen rekisteriotteesta.
 • Käy runko läpi ulko- ja sisäpuolelta. Pyri katsomaan mm. kyljet, keula, ja liitokset, jotta näet kaikki veneen virheet.
 • Tarkasta moottori ja veto. On tärkeää tarkistaa toimiiko potkuri ja onko akselistot ja vaihteisto kunnossa.
 • Huolehdi, että ohjaus- ja sähköjärjestelmä ovat ajan tasalla. Järjestelmien tarkistaminen ennen kaupan tekoa on järkevää ja säästyt tällä mahdollisilta yllätyksiltä!
 • KÄY LÄPI VARUSTEET.
  Monet varusteet ovat mukava lisä veneeseen, mutta suurin osa on veneillessä pakollisia toimivuuden ja turvallisuuden takia.

Veneet eroavat toisistaan hyvin paljon. Materiaalit, varusteet ja ominaisuudet ovat jokaisessa veneessä erilaiset. Pyri kuitenkin pitämään pääkohdista kiinni ja etsi tietoa erilaisista veneen ominaisuuksista ennen veneen ostamista. On tärkeää kiinnittää huomiota turvallisuuteen ja käytännöllisyyteen. Veneillä ei ole määräaikaiskatsastuksia samoin kuin moottoripyörillä, mutta se ei tarkoita, etteikö niiden tarkastamiseen tarvitsisi käyttää aikaa ja huolellisuutta.

Rahoituskumppani tekee venekaupoista helppoa, koska veneet käydään suurimmaksi osaksi tarkastamassa paikan päällä venetarkastajien toimesta. Vene on näin ennen kaupantekoa tarkastettu ja todennettu, mutta pidä itse huolta veneen kattavasta tarkastuksesta, jotta sinulta ei jää mikään huomaamatta!


Matkailuajoneuvon tarkistuslista

 • Tarkasta matkailuajoneuvon rekisteriote, runkonumero ja viimeinen katsastusajankohta. Varmistut, että ajoneuvo on se mikä pitää!
 • Käy läpi ajoneuvon kunto. On tärkeää kiinnittää huomiota runkoon ja rakenteisiin!
 • Huolehdi matkailuajoneuvon renkaista! Massaa on matkailuajoneuvoille enemmän ja kilometrejä sekä kulutusta tulee paljon, joten renkaiden täytyy olla kunnossa.
 • Käy läpi sisustus ja tarkista kosteusvaurioiden varalta! Kosteusvaurioiden korjaus voi tuoda paljon lisäkuluja, jos niissä ilmenee ongelmia, eli ole tarkkana!
 • Tarkasta huoltohistoria ja jakohihnan vaihdot! Vaikka matkailuajoneuvo on varmasti paras ajoneuvo jäädä niin sanotusti “tielle”, niin sen silti välttääksesi kannattaa olla tietoinen siitä, että ajoneuvossa on kaikki tehty ajallaan!

Matkailuajoneuvojen ostamisessa täytyy kiinnittää huomiota monenlaisiin asioihin. Esimerkiksi omistajahistoria on hyvä selvittää ennen kaupantekoa. Jos kuitenkin olet tekemässä Rahoituskumppanin kautta kaupan, olemme tehneet sen puolestasi. Ole kuitenkin tarkkana kosteusongelmien kanssa. Matkailuautoissa ja vaunuissa on määräaikaiskatsastukset, joista selviää jo paljon. On kuitenkin hyvä kysyä myyjältä mm. matkailuajoneuvon käytöstä ja säilytyksestä, jotta pystyt kartoittaa mahdollisia vikakohtia.


Moottorikelkan tarkistuslista

 • Tarkasta kelkan runkonumero. Varmistut, että kelkka on se mikä pitääkin!
 • Käy läpi kelkan pakolliset ja tärkeimmät osat, moottori jne. sekä sähköliitoksien toimivuus.
 • Tarkista telat, kuomu ja penkit. Huomaat varmasti, jos siellä näkyy halkeamia tai virheitä.
 • Koeaja kelkka! On ajoneuvo mikä hyvänsä, tärkeintä on tietää minkälaiselta se tuntuu ajossa!

Moottorikelkkoihin kannattaa tutustua ennen ostopäätöstä ja mahdollisuuksien mukaan testailla erilaisia kelkkoja, jotta löydät itsellesi parhaimman. Kysy myyjältä miten kelkka on toiminut ja miten sitä on säilytetty. Katso myös kelkan pohja, jos se on mahdollista. Sinun täytyy olla tarkkana kelkan tarkastuksen kanssa, koska niissä ei ole määräaikaiskatsastuksia. Rahoituskumppanin moottorikelkan rahoituksen yhteydessä moottorikelkat kuitenkin todennetaan ja taustat sekä omistajahistoria tarkastetaan, joten siitä sinun ei tarvitse huolehtia itse!