Auton osto

Käytetyn auton ostaminen – yksityiseltä vai liikkeestä?

Autokuume vaivaa ja rahat polttaa taskua? Mutta kannattaako käytetty auto ostaa liikkeestä vai yksityiseltä? Käytettyä autoa ostaessa vertailua kannattaa tehdä paitsi autojen, myös ostotapojen välillä. Valinta yksityisen myyjän ja perinteisen autoliikkeen välillä voikin olla haastava, sillä molempiin liittyy etuja ja haasteita. Tärkeintä on päätyä vaihtoehtoon, joka sopii parhaiten omaan tilanteeseen. Mutta mistä tietää, kumpi vaihtoehdoista on parempi itselle? Me kasasimme vinkit sinua varten.

Käytetyn auton osto liikkeestä tuo turvaa ja huolettomuutta kaupantekoon

Perinteinen autoliike tuo auton ostajalle turvaa. Jos arvostat henkilökohtaista palvelua, haluat koeajaa auton ennen ostoa ja tehdä kaupat mahdollisimman vaivattomasti, perinteinen autoliike ajaa paremmin tarpeitasi. Autoliikkeet tarjoavat usein takuun käytetyille autoille ja lisäksi kuluttajansuojalain tarjoama turva on merkittävä etu. Auto on myös mahdollista nähdä ja koeajaa ennen ostopäätöstä, mikä lisää varmuutta auton soveltuvuudesta omaan arkikäyttöön.

Autoliikkeessä sinua palvelevat asiantuntevat myyjät, jotka auttavat löytämään juuri sinulle sopivan auton ja vastaavat kysymyksiisi, hoitavat autoosi rahoituksen ja tarvittaessa myös vakuutukset. Autoliike hoitaa myös kaiken kaupantekoon liittyvän paperityön ja auton rekisteröinnin. Vaikka hinnat saattavat olla yksityistä myyjää korkeammat ja valikoima suppeampi, tuo autoliike kaupantekoon huolettomuutta ja turvaa.

Auton ostaminen liikkeestä – edut:

 • Kuluttajansuoja ja mahdollinen vaihtoautotakuu antavat turvaa
 • Auto koeajettavissa helposti
 • Vanha auto otetaan vaihdossa
 • Rahoitus hoidetaan tarpeen mukaan
 • Paperityöt ja rekisteröinti hoidetaan asiakkaan puolesta

Auton ostaminen liikkeestä – haasteet:

 • Hintataso korkeampi kuin yksityisellä
 • Kuluttajansuoja tai vaihtoautotakuu ei välttämättä tuo täydellistä turvaa varsinkaan vanhempiin ja eniten ajettuihin autoihin

Yksityisen myyjän myötä helppoutta, valinnanvaraa ja matalampia hintoja

Mikäli hinta ja laaja valikoima ovat sinulle autokaupoilla tärkeimmät tekijät, saattaa auton ostaminen yksityiseltä myyjältä olla sinulle sopivin vaihtoehto. Yleisesti ottaen käytetyn auton ostaminen on halvempaa yksityiseltä myyjältä suhteessa autoliikkeisiin. Valikoima on laaja ja autojen vertailu niin mallien kuin hinnan osalta helppoa. Eniten käytettyjä autoja myydään yksityisten toimesta tänä päivänä nettiauto.com ja tori.fi palveluissa. Nettiautossa myytävien autojen hintataso on hitusen korkeampi, ja vastaavasti tori.fi palvelussa on myynnissä enemmän edullisen pään autoja.

On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että kun autokaupat tehdään yksityishenkilöiden välillä, ei kuluttajansuojalakia sovelleta. Näin ollen ostaja on siis itse vastuussa ostetun auton kunnosta ja mahdollisista vaurioista tai virheistä. Auto kannattaakin koeajaa ja tarkistaa huolellisesti ennen ostamista. Ostamalla auton yksityiseltä voi säästää rahaa, mutta riskit on hyvä tiedostaa. Yksityisten välisessä autokaupassa tietynlaista vaivaa tuottaa myös mahdollisesti tarvittavan lisärahoituksen, kuten pankkilainan tai muun vastaavaan, hankkiminen, ja auton rekisteröinti omiin nimiin. Yleensä vaihtoautoa ei yksityisten välisessä kaupassa myyjä ota vastaan, vaan vanha auto pitää tarvittaessa itse myydä eteenpäin.

Auton ostaminen yksityiseltä – edut:

 • Laaja valikoima, erityisesti edullisemmissa autoissa
 • Helppo vertailtavuus eri nettipalveluista
 • Yleisesti edullisempi hintataso kuin liikkeestä ostettaessa

Auton ostaminen yksityiseltä – haasteet:

 • Ei kuluttajansuojan turvaa, vaan ostajan tulee itse kyetä tarkistamaan auton tekninen kunto ennen ostopäätöstä
 • Rahoitus (pankit, luottokortti, säästöt) pitää hankkia itse
 • Paperityöt eli auton rekisteröinti ja vakuuttaminen on tehtävät itse

TIESITKÖ?
Rahoituskumppanin avulla saat autollesi kattavan turvan ja sinulle parhaiten sopivan rahoituksen, mikä takaa yksityishenkilöiden välisen kaupanteon turvallisuuden ja huolettomuuden. Hoidamme myös kaikki paperityöt ja rekisteröinnin puolestasi. Vaihtoautokaan ei ole ongelma – tarvittaessa otamme vanhan autosi vaihdossa ja hyvitämme siitä kilpailukykyisen hinnan.

Tee valinta omiin tarpeisiisi pohjautuen

Käytetyn auton hankintaan ei ole yhtä oikeaa tapaa. Tärkeintä on tehdä harkittu valinta, joka perustuu huolelliseen taustatyöhön ja omiin tarpeisiin. Välttääksesi mahdolliset pettymykset on järkevää perehtyä tarkasti eri vaihtoehtoihin ennen ostopäätöstä. Olipa valintasi yksityinen myyjä tai perinteinen autoliike, huolehdi, että teet päätöksen omien tarpeittesi ja budjettisi pohjalta.

Auton osto rahoituksella Rahoituskumppanin kautta? Me olemme tukenasi yksityisten henkilöiden välisissä ajoneuvokaupoissa vuosien kokemuksella – ota yhteyttä, niin etsitään sinulle paras ratkaisu!