Auton osto Yleinen

Auton ostaminen yksityiseltä – vinkit onnistuneeseen kaupantekoon!

Auton ostaminen yksityiseltä mahdollistaa hyvien ja erikoisempien löytöjen tekemisen sekä merkittävien summien säästämisen autoliikkeisiin verrattuna. Yksityishenkilöiden välisessä autokaupassa on kuitenkin tärkeää tietää, mihin pitää kiinnittää huomiota, jotta kaupanteko sujuu turvallisesti ja toiveiden mukaan.

Yksityiseltä käytetyn auton ostaminen voi alkuun herättää epäilyksiä, sillä autoon ei saa autoliikkeen takuuta tai kuluttajansuojaa, auton teknisen toimivuuden varmistaminen on hankalampaa ja kaiken lisäksi sinulla saattaa olla vaihtoauto, josta pitäisi päästä eroon. Onko yksityiseltä ostaminen sittenkään järkevää? Kyllä on, ja me kerromme miten se kannattaa hoitaa!

Auton ostaminen yksityiseltä on entistä suositumpaa

Käytettyjen autojen kauppamäärät ovat olleet Suomessa viime vuosina noin 500 000 myydyn auton tasolla. Näistä kaupoista suurin osa tehdään autoliikkeissä ja yksityishenkilöiden välillä noin neljännes – eli reilu 100 000 kauppaa.

Yksityishenkilöiden välillä myydään eniten edullisempia autoja, joiden hinta on alle 20 000 euroa. Tähän on useita syitä, kuten yksityisten myyjien rajalliset resurssit, pienemmät kulut verrattuna autoliikkeisiin, mahdollinen halukkuus hintaneuvotteluun sekä myynnissä olevat vanhemmat tai harvinaisemmat automallit. Tyypillisesti autoja yksityisiltä ostavat he, jotka ymmärtävät autojen tekniikasta enemmän ja haluavat korjata autonsa itse, hintatietoiset ostajat, tiettyä autoa etsivät henkilöt, innokkaat autoharrastajat sekä ympäristötietoiset ihmiset.

Vinkit yksityisten väliseen autokauppaan

 • Huolehdi, että ajoneuvo, jota olet ostamassa on käyttötarkoitukseesi sopiva.
 • Tarkista myyjän ja auton taustat.
 • Koeaja auto ja arvioi sen kunto huolellisesti.
 • Tee ostosta kirjallinen kauppakirja, johon merkitään molempien osapuolten ja auton tiedot, kauppahinta sekä maksuehdot.
 • Varmista, että budjettisi riittää ajoneuvon ostoon – me Rahoituskumppanilla autamme sinua kilpailukykyisen rahoituksen saamisessa, jotta budjettisi pysyy aisoissa.

Miten auton ostaminen yksityishenkilöltä käytännössä tapahtuu?

Pohtiessasi auton ostamista yksityiseltä on ensimmäiseksi löydettävä itselle sopiva auto. Esimerkiksi Nettiauto tai Tori.fi ovat hyviä alustoja auton etsimiseen. Vaikka auto tuntuisi ensivilkaisulla itselle sopivalta, on tärkeää tutustua autoon tarkemmin. ​​Ensimmäinen askel yksityisten välisessä autokaupassa on myyjän ja auton taustojen tarkistaminen. Varmista, että myyjällä on oikeus myydä auto ja että hän on auton laillinen omistaja. Voit halutessasi pyytää myyjältä auton rekisteriotteen, josta selviää auton omistaja ja sen tekniset tiedot. Lisäksi on hyvä tarkistaa, ettei autossa ole maksamattomia veroja tai muita velvoitteita, kuten ulosottovelkaa. Tämä onnistuu Traficomin sähköisistä palveluista.

Toisin kuin autoliikkeissä, yksityiseltä ostettaessa autoon ei ole tarjolla mitään varsinaista “vaihtoautotakuuta”, mikä tekee auton kunnon arvioinnista erityisen tärkeää. Sovi myyjän kanssa auton koeajosta, jotta varmistut auton todellisesta kunnosta. Jos et itse ole autoihminen, kannattaa mukaan pyytää ammattilainen tai läheinen, joka tietää autoista enemmän. Koeajolla on tärkeää testata auton suorituskyky eri nopeuksilla ja olosuhteissa, jotta mahdolliset viat tulevat esille. Koeajon yhteydessä kannattaa autoon tutustua myös ulkoisesti ja suhteuttaa sen kuntoa ikään ja kilometreihin. Kiinnitä huomiota erityisesti seuraaviin seikkoihin:

 • Moottorin käyntiääni, mahdolliset vuodot ja öljytasot
 • Jarrupalojen ja -levyjen kunto
 • Renkaiden ikä ja kulutuspinta
 • Sähkölaitteiden ja vaihteiston toiminta
 • Polkimien ja auton ratin kunto (vastaavatko mittarilukemaa)
 • Mahdollinen ruoste, kolhut ja korjausjäljet

Lisäksi auton huoltohistoria on hyvä selvittää ja tarvittaessa voit pyytää auton katsastamista ennen kaupantekoa.

NOSTOLAATIKKO:

TIESITKÖ?
Rahoituskumppanin avulla hoidat rahoituksesi kuntoon edullisesti – myös yksityisessä kaupanteossa. Tarjoamme monipuolisesti erilaisia vaihtoehtoja, jotta auton ostaminen olisi mahdollista tarpeidesi pohjalta!

Ostopäätös tehty, miten eteenpäin?

Kun olet löytänyt itsellesi sopivan auton ja päättänyt ostaa sen, on seuraavaksi hoidettava paperityöt. Tee ostosta kirjallinen kauppakirja, josta selviää molempien osapuolten sekä auton tiedot, kauppahinta ja maksuehdot. Kauppakirjan avulla voidaan välttää mahdolliset myöhemmin syntyvät erimielisyydet. Muista myös suorittaa omistajanvaihdos ja hankkia tarvittavat vakuutukset heti kaupanteon jälkeen. Mikäli sinulta löytyy ennestään auto, on siitä päästävä eroon. Auton voi myydä suoraan esimerkiksi AutoRahaksi-palvelun kautta autoliikkeelle, mutta myös myynti suoraan toiselle yksityishenkilölle on hyvä vaihtoehto.

Rahoituskumppani apunasi yksityisten välisissä autokaupoissa

Ostaessasi käytetyn auton Rahoituskumppanin rahoituksella teet kaupanteosta itsellesi helpompaa. Rahoituskumppani mahdollistaa yksityisten välisen autokaupan rahoituksen, jonka avulla valikoima ei rajaudu vain autoliikkeisiin. Auton ostaminen autorahoituksella on järkevää, koska rahoitus katsotaan aina kohteen mukaan ja näin kohde toimii rahoituksen vakuutena. Se on turvallisin vaihtoehto hankkia ajoneuvo ilman riskejä.

Koska yksityisten välisissä kaupoissa on hankalaa ottaa selvää ajoneuvon historiasta ja selvittää muun muassa, onko ajoneuvovero maksettu, selvitämme Rahoituskumppanilla puolestasi auton taustat ja todennamme ajoneuvon sekä henkilöllisyydet ennen kaupantekoa. Lisäksi huolehdimme, että vakuutus on voimassa kaupantekopäivästä lähtien. Kun tarkistuksista, paperitöistä ja rahoituksen järjestämisestä huolehditaan kunnolla, voi yksityisten välinen autokauppa olla onnistunut ja turvallinen sekä tuoda sinulle merkittäviä säästöjä.

Ostamassa käytettyä ajoneuvoa yksityiseltä? Rahoituskumppani on tukenasi yksityisten henkilöiden välisissä ajoneuvokaupoissa vuosien kokemuksella – ota yhteyttä, niin etsitään sinulle sopivin ratkaisu!